Podłoga w kuchni – cegła czy płytki klinkierowe?

Płytki

płytki klinkieroweCegła jest coraz chętniej wykorzystywana jako element aranżacji wnętrz. Pojawia się najczęściej na ścianach w salonie bądź podłodze w kuchni. Doceniana jest zwłaszcza ze względu na swoje walory estetyczne. Nie do każdego mieszkania będzie jednak pasować. Sprawdzi się szczególnie w surowych, minimalistycznych wnętrzach. Jakie są zalety jej stosowania i czym ewentualnie można ją zastąpić?

Cegła w kuchni – zalety i wady
Cegła jest bardzo dekoracyjna, pełni zatem po części funkcję ozdobną. Jeżeli zostanie odpowiednio oświetlona może nawet dać efekt trójwymiarowy. Warto także wspomnieć, że jej kolor nie blaknie pod wpływem promieni słonecznych. Zatrzyma zatem swój wygląd przez bardzo długie lata. Ponadto wyróżnia ją trwałość i wytrzymałość. Cegła kumuluje także nagromadzone ciepło, które dość długie utrzymuje, nie ma zatem potrzeby dodatkowo jej ocieplać. Zastosowanie cegły w kuchni ma jednak swoje minusy. Po pierwsze jest ona bardzo droga, a po drugie może optycznie pomniejszać pomieszczenie, dlatego zupełnie nie nadaje się do zastosowania w małych wnętrzach.

Płytki klinkierowe w kuchni
W przeciwieństwie do cegły, płytki klinkierowe nie zabierają zbyt dużo powierzchni i nie kosztują wiele. Dodatkowo są łatwe w utrzymaniu w czystości, gdyż w większości przypadków zabrudzenia wystarczy zmyć wilgotną ścierką. Ich odporność będzie jednak niższa od cegły. Wykończenie kuchni płytkami klinkierowymi jest zatem dobrą alternatywą dla małych pomieszczeń oraz dla osób, które nie dysponują większym budżetem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *