Kafelki do kuchni muszą być zarówno praktyczne, jak i stylowe. Oczywiście powinny charakteryzować się odpowiednimi parametrami.
Do najważniejszych należą:
– Ścieralność – poziom ścieralności informuje nas o tym, jak intensywnie będzie można je użytkować. Klasę ścieralności określa symbol PEI. Jeżeli wybrane przez nas kafelki nie posiadają takiego oznaczenia najprawdopodobniej są słabej jakości i nie są odporne na ścieranie. Płytki ścienne przeznaczone na ścianę zazwyczaj oznaczone są symbolem PEI 1 lub PEI 2, PEI 3 warto wybierać na podłogi. Oczywiście wielu producentów oferuje również płytki PEI 4 oraz PEI 5, które zazwyczaj wykorzystuje się w intensywnie eksploatowanych miejscach publicznych.
– Nasiąkliwość – ten parametr w zasadzie jest najważniejszy. Współczynnik nasiąkliwości oznacza się symbolem E, im większy tym lepiej, choć najczęściej stosuje się E 6%. Ściany w kuchni narażone są na zachlapania i różnego rodzaju zabrudzenia, także na tym parametrze naprawdę nie warto oszczędzać. Jeżeli będziemy wybierać spośród tanich kafelków do kuchni, niestety musimy liczyć się z tym, że po pewnym czasie będą absorbować wilgoć i w efekcie staną się cięższe oraz mniej odporne na uszkodzenia mechaniczne.
– Antypoślizgowość – ten parametr jest istotny w przypadku wyboru płytek podłogowych.